Kansalaisaloite herättänyt useita kysymyksiä

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta on herättänyt viime päivinä useita kysymyksiä liittyen muun muassa aloitteen valmisteluun, kampanjan käynnistymiseen, rahalahjoituksiin ja vaikuttamistoimintaan. Olemme kiitollisia asian puolesta saamastamme tuesta ja kampanjan herättämästä kiinnostuksesta. Alle olemme vastanneet yleisimpiin kysymyksiin.

Mikä aloitteen valmistelussa kestää?

Medialle ja yhteistyökumppaneille on ilmoitettu, että kansalaisaloite käynnistyy Tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta. Kampanjan saamasta positiivisesta huomiosta huolimatta emme aio aikaistaa aloitteen käynnistymispäivää.

Tahdon2013-kampanjaa on suunniteltu viime kesästä lähtien. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että aloitteen valmistelu viedään huolellisesti loppuun: emme halua hätiköidä valmistelutyötä, jottei aloite kaadu johonkin yksittäiseen huolimattomuusvirheeseen. Kun kirjoitamme uusiksi lakia, on kieli- ja muotoseikat hiottava huolellisesti.

Tämän lisäksi Suomen laki asettaa tiettyjä vaatimuksia, joihin kansalaisaloitteen on vastattava. Muun muassa asian käsittely Oikeusministeriössä vie oman aikansa.

Mihin lahjoitettu raha ja yhdistyksen jäsenmaksutuotot käytetään?

Kaikki kampanjaa varten lahjoitettu raha sekä yhdistyksen jäsenmaksutuotot käytetään lyhentämättöminä kampanjatoimintaan.

Rahalla teetetään muun muassa julisteita, banderolleja ja allekirjoitettavia aloitelomakkeita. Näiden lisäksi rahaa kuluu myös materiaalien toimittamiseen eri puolille Suomea – haluamme varmistaa, että myös alueelliset toimijamme pystyvät osallistumaan kampanjan toteuttamiseen.

Kampanjatoimintaan osallistuvat ovat mukana vapaaehtoisesti, eikä kenellekään makseta toiminnasta palkkaa tai palkkioita.

Miten kampanja jatkuu aloitteen luovuttamisen jälkeen?

Tahdon2013 –kampanja ei keskity ainoastaan kansalaisaloitteen tekemiseen, vaan tähtäimessä on uusi, tasa-arvoinen avioliittolaki. Kampanjatyö ei siis pääty kansalaisaloitteen luovuttamiseen, vaan jatkuu kunnes sen eduskuntakäsittely on ohi. Panostamme alusta asti myös vaikuttamistyöhön ja tulemme seuraamaan aloitteen etenemistä eduskunnassa valiokuntatyöskentelystä aina suureen saliin asti.

Kampanjan onnistumisen edellytyksenä on 50 000 kannatusilmoituksen lisäksi se, että se näkyy ja kuuluu ympäri Suomen ja kannustaa siten kansanedustajiamme toimimaan aloitteen puolesta. Mukaan oman kaupunkisi aktiiviseen vapaaehtoistoimintaan pääset lähettämällä sähköpostia osoitteeseen aluetoiminta [at] tahdon2013.fi.